Blog2
Wat is Ki?

Vorige week heb ik je verteld wat Shin-do is. Wat ik toen trouwens niet verteld heb is dat de letterlijke betekenis van Shin-do de goddelijke weg, of de weg van de goden is. Dat deze benaming uit Japan komt, net als de term Ki waar ik vandaag over ga schrijven.

Wat is Ki? Zoals ik net al zei, komt de term Ki uit Japan, maar ook in China wordt hij gebruikt (Chi).met name in het Himalaya gebergte werd deze leer via boeddhistische monniken generatie op generatie doorgegeven. Ki laat zich niet heel makkelijk in 1 zin uitleggen omdat het een uitdrukking van een zijnstoestand is. Iemand is in Ki of uit Ki. Je doet iets met Ki of zonder Ki.

Het meest dichtbij komt de definitie: Ki is de leer van de levenskracht.

Ieder mens heeft een Ki punt. Dit punt zit ongeveer 3 vingers onder je navel. Door simpel weg dit punt aan te raken kom je al in contact met de Ki-stroom. Als je kucht is het precies dat plekje op je buik wat naar buiten komt. Je kunt je Ki punt ook voorstellen als een oranje sinasappeltje onder in je buik. Je buik is dan de fruitschaal waar alleen dat hele mooie sappige oranje sinasappeltje ligt. Door je vinger op die plek te leggen en je dit beeld voor te stellen help je de Ki-stroom ook op gang. Waarom is dit Ki-punt zo belangrijk? Vergelijk het Ki-punt maar met de kiel van een zeilboot. Op het moment dat de wind in de zeilen komt zorgt de kiel voor het evenwicht dat de zeilboot niet omvalt. Stel je voor dat je de kiel weghaalt, dan is er geen gewicht aan de onderkant. Op het moment dat de wind dan in de zeilen komt valt de boot om.

Zo is het ook met het menselijk lichaam. Op het moment dat je niet in je kracht staat val je bij de eerste de beste tegenslag om. Westerse mensen zitten heel vaak in het hoofd en in hun denken. Dan zit alle aandacht boven! In je hoofd! Dit betekent dat we onstabiel zijn. Je lichaamsgewicht en je aandacht horen in je onderbuik te zitten, in je Ki-punt. Luister naar je onderbuik, het onderbuikgevoel. Deze term kennen we allemaal. Maar voor ons westerlingen blijkt dat een hele opgave te zijn. Wij willen alles beredeneren/ analyseren/ bedenken.

In onze tweedaagse Shin-do training gaan we uitgebreid oefenen om jouw Ki-punt bij jezelf te leren voelen. Hoe het voelt om in Ki en uit Ki te zijn. Vooral dit laatste is erg belangrijk omdat dit je leermomenten zijn in je dagelijkse leven. Wat kost je energie! Wat kost je Ki? Om daarna de keuze te hebben om dit veranderen! En natuurlijk ook heel fijn om te ervaren wat geeft je energie, geeft Ki!

Of kom je erachter dat dingen waarvan je dacht……(het denken, aandacht in het hoofd, niet in het Ki-punt) dat ze je energie /Ki kosten, ze dat helemaal niet doen! Of waarvan jij dacht dat het je energie gaf het je juist energie kost!

Ik zal een voorbeeld uit de praktijk geven! Een van onze oefenopdrachten is een doodnormale dag vertellen. Een van ons test dan welke momenten op de dag je Ki/ energie kosten. Deze momenten hebben we allemaal wel op de dag, maar teveel is echt niet gezond, want ze kosten Ki. En heel vaak zijn het zulke kleine dingetjes die je zo heel makkelijk kunt veranderen……Als je ze weet! Bij een cursist waren de ijskast open doen, naar zijn werk gaan en koffie zetten op zijn werk punten waarmee hij Ki verloor. Drie ienie mienie momentjes in de ochtend in een tijdsbestek van maar 1 uur waarin hij Ki kwijtraakte. Toen we daarover praatte bleek dat de koelkast van deze cursist regelmatig leeg was. Dit haatte hij want hij is diabeet en zijn ontbijt is heel belangrijk voor hem. Zijn werk was het probleem niet. Daar testte hij sterk op. Hij hield van zijn werk. Het was de weg ernaar toe! De file! En koffiezetten op zijn werk…. Ze hadden daar de meest smerige koffie die je je kunt bedenken! Toen hij dit wist…..had hij opeens een mogelijkheid om dit te kunnen veranderen!

Door nu met zijn vriendin duidelijk af te spreken wie de boodschappen deed, was de koelkast vol. Door zijn auto te verruilen voor zijn scooter stond hij niet meer in de file, en door te investeren in een Pixie apparaat van Nespresso heeft hij nu goede koffie op zijn werk. Drie momenten in de ochtend die hem Ki kostte …… getackeld!

Dit lijkt misschien onbelangrijk, drie van die kleine momenten……maar stel je voor dat jij deze cursist zou zijn, dat je en een lege koelkast hebt en een file en slechte koffie…… hoe denk jij dat je dan een belangrijke vergadering ingaat? Een vergadering waarin besproken gaat worden of………nou ja verzin het maar! En stel je de situatie nu eens voor met de gevulde koelkast en dus een heerlijk ontbijt, waardoor je bloedsuikers stabiel blijven. Geen file waardoor je zeker op tijd op je werk bent en nog tijd hebt om een heerlijk kopje koffie te drinken. Dan moet je nog steeds die belangrijke vergadering in. Die situatie veranderd niet. Maar omdat je nu geen Ki verloren bent, deze getackeld hebt, Kun je nu volledig IN Ki de vergadering in. Je kunt in de vergadering de beste versie van jezelf laten zien. IN Ki. Voor mijzelf was dit zo’n Eye-opener……Dat zulke kleine dingetjes je zo uit je kracht kunnen halen zonder dat je dat weet.

Shin-do geeft je tools om dit te herkennen zodat je een keuze hebt om dit te veranderen, want zolang je het niet weet, kun je het gewoon niet veranderen, heb je dus gewoon geen keus en verlies je Ki-energie zonder dat je weet waarom en waaraan. Volgende week ga ik aan de hand van nog meer praktijkvoorbeelden vertellen hoe je nu al kunt merken of je in Ki of uit Ki bent. Zelfs al heb je de tweedaagse training (nog) niet gevolgd.

Voor nu een hele fijne week Liefs Helga

De eerst volgende cursus is op 24 en 25 augustus. BOEK HIER!