Kijk verder dan het probleem
Verder kijken dan het probleem

Vorige week heb ik jullie kennis laten maken met het tweede principe waar Shin-do op berust: relax completely. Ik hoop dat jullie hebben kunnen oefenen met de ijs water stoom oefening en dat jullie nu het verschil bij jezelf kunt voelen wanneer je actief ontspannen bent of zoutzak ontspannen en beide kunt gebruiken voor de juiste situatie.

Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over het derde principe , Extend KI. De vorige twee principes , keep one point en relax completely gingen er voornamelijk om, om de Ki Energie bij jezelf te activeren. Bij het derde principe leer je hoe je Ki energie kunt uitzenden, en waarom dat zo waardevol is.

Extend KI- derde principe Overdracht: intentie, gedachte, expressie met KI,/stem/adem/ogen. Kracht zonder dwang, is een daad waarin je intentie echt laat stromen. Vastberaden zonder strijd / accepteren van het conflict Tijdens onze tweedaagse cursus doen we oefeningen waarin we jezelf laten ervaren hoe uitermate krachtig je bent terwijl je Ki uitzendt. We gebruiken daarvoor onder andere je arm om het duidelijk te maken en het ook echt te ervaren, hoe krachtig jij bent. Andere oefeningen laten zien hoe de omgeving op jou reageerd. De arm staat eigenlijk voor alles wat jij als een conflict ervaart, een vervelend gesprek, een spannende sollicitatie, koken terwijl je daar geen zin in hebt. In mijn geval mijn boekhouding. Eigenlijk alles waar je tegenop ziet of geen zin in hebt.

Als je daar steeds aan blijft denken….in de trant van :
Getver moet ik straks ook nog boodschappen doen en koken. Of wat zijn er veel sollicitantes, nou mijn kans wordt nu wel heel klein. Of gatver moet ik zo ook mijn boekhouding nog doen! Of Ooooo hoe ga ik dat of dat nou zeggen tegen Pietje? Daarmee ga je in gevecht met de situatie.

Dit kost heel veel energie, het vermoeid heel snel terwijl de situatie blijft. Er moet gesolliciteerd worden als je die baan wilt De boekhouding moet gedaan worden als je de belasting te vriend wil houden Het gesprek moet gevoerd En er zal gekookt moeten worden als je wilt eten. Je geeft dan heel veel aandacht aan de situatie, je gaat een gevecht aan, wat je hoe dan ook gaat verliezen. Als je voorbij het conflict kijkt, zonder het te negeren, want het is er gewoon (negeren maakt ook zwak) en het gewenste resultaat alvast voor je ziet…… Je hebt die baan al……. De boekhouding is klaar en je krijgt btw terug! Of je weet hoeveel je gaat betalen
Het gesprek is gevoerd en jij hebt precies kunnen vertellen wat je wilde. En straks zitten jullie met hele gezin aan tafel aan een heerlijke maaltijd!

Dan doe je eigenlijk helemaal niets. Je kijkt voorbij het probleem. Dat maakt heel sterk. Je laat de KI gewoon stromen. Als je Ki laat stromen ben je pas echt sterk, daarvoor is het gewoon potentieel aanwezig. In Ki zijn vraagt om bewuste keuzes. Als je in KI bent tijdens een probleem/ issue/ situatie, dan merk je dat de tegenpartij veel eerder stopt. Het conflict beëindigd. Spierkracht/spanning en dwang brengen juist meer conflict en gevechten daarentegen teweeg. Ook dit gaan we uitgebreid testen en oefenen in onze tweedaagse trainingen.

Onthoudt: voorbij het conflict denken, anders groeit het!

In Ki zijn geeft je een support systeem. Verder ben jij natuurlijk gewoon Jij…net als eerst. KI ‘’doet het niet voor je’’ Al je talenten blijven behouden en worden alleen groter in KI Maar als je vervalt in strijd dan is dat support systeem tijdelijk weg!

Zonder KI ben je in gevecht met jezelf Dit merk je als je dingen wilt waarmaken, wilt winnen, wilt overtroeven met woorden…. Ki haalt de beste ‘’ik’’ daar boven, vrij van EGO, vrij van willen winnen en strijd. Maar met voetbal en andere sporten of spelletjes doen wil je toch winnen? Deze vraag kreeg ik tijdens een van onze cursussen. Er is niets mis met blij zijn voor de beste prestaties van jezelf of je team. Als dat resulteert in een uitslag van 2-1 voor jullie team mag je daar best heel blij en trots over zijn. Jullie hebben het beste van jullie zelf gegeven, zolang je de strijd met je tegenpartij niet aangaat. Het geluk zit hem niet in winnen en verliezen maar in het samen een spel spelen. Je bent blij met jouw uitslag. Niet blij omdat de andere partij verloren heeft. Je wilt tijdens het spel je eigen kwaliteiten testen, Daarvoor heb je gelijkwaardige tegenstanders nodig. Er is toch niks aan als je een 10-1 uitslag hebt omdat je tegenstander in een veel lagere categorie voetbalt?

Zo gaat het eigenlijk met alles het dagelijks leven: Een functioneringsgesprek, interview, sollicitatie, zijn op zich positief van karakter, maar jouw gevoel van afkeuring, bekeken te worden of behoefte aan goedkeuring, bepaalt hoe het gaat met jouw energieveld. De aandacht bij iemand ander leggen kost energie. Kost KI ,bijvoorbeeld in een gesprek, je partner, een beoordeling. Blijf bij jezelf. Als je meegaat in het conflict, zit en blijf je daarin vastzitten en kom je er moeilijk uit. Op het moment dat je voorbij het conflict gaat kijken, (Extend Ki) richt je jouw aandacht daar waar je naartoe wilt. VB: Je hebt discussie met je partner, wie gaat er boodschappen doen? Je kan heel lang zeuren over wie de boodschappen gaat doen, dan heb je een conflict, (strijd) Wie gaat het doen is dan het probleem, maar het doel is dat de boodschappen er al zijn en dat je kan koken. Dan ontstaat er vanzelf een mogelijkheid dat die boodschappen gedaan gaan worden zonder dat er een conflict is. VB: ik doe zo de boodschappen, wil jij dan koken? Of andersom? Of je komt tot een nieuwe oplossing: Bijv.Laten bezorgen, of lekker uit eten!

Je kan overal een probleem van maken, But you have to do it lekker not! Zie voor je zoals je het wilt hebben! In het bovenstaande voorbeeld: je wilt gezellig eten! Dat is het einddoel ! Ook bij het schrijven van dit Blog merk ik hoe fijn het is als je werkelijk kunt ervaren hoe krachtig je bent, dat je dit kunt oefenen, gelijk kunt toepassen. Deze teksten ondersteunen de Shin-do. Maar Shin-do is vooral DOEN! Voor NU,

Een hele fijne week,

Liefs Helga.