Hier en nu blog
Hier en nu

Vorige week ben ik begonnen om de eerste natuurwet, waar Shin-do op berust, uit te leggen. Keep one point. In het hier en nu , verbonden met het geheel, inner power. Ik heb toen een begin gemaakt met de uitleg waarom het voor ons zo moeilijk is om in het hier en nu te zijn. Ik heb toen verteld dat we een Ego hebben, en dat het Ego huist in ons onderbewuste. Ik heb toen het verschil verteld over bewust, onbewust en onderbewust. Aan de hand van wat voorbeelden kwamen we weer tot een vraag: ‘’Alleen dat wat niet zichtbaar is wil het Ego, ook helemaal niet zichtbaar hebben want het staat toch niet voor niets in de schaduw? Toch?’’

Hoe komt dat nou? Stel je het Ego voor als een politieagent! En dan wel eentje die zijn werk heeeeeel belangrijk vindt. In het bewuste deel ben je je bewust van wat je doet en denkt. Maar dat is maar 10 %! Dit is de enige plek waar je zelf veranderingen in kunt laten plaats vinden. Dit wordt ook wel het NU genoemd. In dat deel daaronder huist ons Ego. Daar liggen allerlei files opgeslagen net als in een computer. Die files zijn heel belangrijk. Het is ons opslagbewustzijn. Als we iets in ons leven hebben meegemaakt, gezien of gehoord, ligt het daar opgeslagen. Het heeft ons geleerd dat de vlam van een kaars heet is en soms door schade en schande ben je er zelf achter gekomen door je vinger toch iets te lang boven het vlammetje te houden dat dat zo is. In het vervolg pas je wel beter op. Zo zijn er talloze files die daar liggen opgeslagen en je Ego helpt je om bepaalde fouten niet nogmaals te herhalen omdat ze je schade berokkenen.

Dat is echt heel fijn van ons opslagbewustzijn. Echter Het Ego heeft ook een mindere kant. Het heeft emotionele responsen, allerlei meningen, allerlei andere dingen die je je niet bewust bent maar wel jouw manier van aanwezig zijn in het Nu aansturen. Vaak merk je dat dit niet altijd goed voor je werkt. Dat komt omdat die files met de buitenwereld zijn gevuld. Niet door jezelf. Jij zou jezelf toch niets aandoen? Kwetsen? Verdriet doen? Je kunt je dus afvragen in hoeverre die door de buitenwereld gevulde files, of die informatie waar is. Onze FOCUS zit altijd in het Nu. Dit stuk van ons luistert altijd naar ons. ALTIJD! En wat doet het daarmee? Het zorgt ervoor dat wat jij denkt dat waar is bevestigd wordt.

Voorbeeld: Ik geloof dat ik iets niet goed kan en dat andere dat dan ook zien en vinden. Ik kan dat en dat niet goed (Dat is een gedachte die gecreëerd wordt door ervaringen uit het verleden en opgeslagen ligt in mijn opslagbewustzijn.) Daar ga ik dan naar handelen in het Nu. Ik heb een gedachte dat ik dat en dat niet goed kan. Ik doe dat vervolgens, het gaat ook niet goed en iemand anders zegt dan ook nog: nou dat heb je ook niet handig gedaan. Dan zegt mijn systeem of Ego zie je wel dat ik het niet kan. Het Ego probeerde je te beschermen voor ervaringen die je in het verleden hebt gehad. Niet in het Nu. Maar is dat Nu nog waar?

Wat die file niet ziet is dat ik het in de eerste instantie zelf heb gedaan, door mijn gedachte. Mijn Ego. En als we dit soort situaties dan willen veranderen zeggen we vaak: uit je comfortzone stappen, kom uit je comfortzone. En als je dat doet, het gevoel wat je dan ervaart, angst, spanning, gedachtes, tot fysieke pijnen, buikpijn, misselijk, hoofdpijn…….Dat is je Ego. Jouw onderbewuste volgt altijd jouw FOCUS en geeft het je daar meer van. ALTIJD!

Kinderen zijn nog vrij. Naarmate zij groter worden en meer negativiteit ervaren gaat de focus steeds meer naar die stukken van de files en leven ze steeds meer vanuit het Ego.

Voorbeeld: Jantje gaat naar het zwembad. Zijn broek zakt af en hij staat in zijn blote billen. Alle andere kinderen lachen hem uit. Jantje gaat zich schamen. Er wordt een file aangemaakt dat bloot zijn bij anderen geen leuke ervaring is. Ons Ego (het politieagentje, dat zijn werk heel belangrijk vindt) gaat nu alles wat met bloot zijn te maken heeft labelen aan die file. Terwijl de situatie allang voorbij is. Je Ego geeft een interpretatie aan een ervaring. De ervaring is allang voorbij. Dus nu is Jantje een volwassen man geworden met een file: bloot zijn bij anderen is geen leuke ervaring! Daardoor is sauna voor Jan niet leuk! Douchen met zijn teamgenoten na sporten ongemakkelijk en schaamt hij zich. Een relatie beginnen een moeizaam proces, want daar hoort seks bij en als je seks hebt ben je bloot…… En hier is Jan zich helemaal niet bewust van! Daarom projecteer je in het heden steeds vanuit het verleden.

Als je begrijpt en ervaart dat jij je Ego niet bent, maar een Ego hebt ben je weer een stuk bewuster geworden. Het Ego vindt zichzelf heel belangrijk en wil geen verandering, geen bewustwording, Het Ego wil labelen aan de files. Dat is zijn taak. Dat is zijn bestaansrecht. Jij ervaart dat als chaos, pijn, verdriet, lijden. Het vindt zichzelf zo belangrijk dat het zichzelf zo groot kan maken dat jij denkt dat jij je ego bent.

Alles wat je doet om bewuster te worden zal het Ego je tegen werken. Het is zelfs zo knap dat het spirituele leerwegen weet te manipuleren. Ook bij de cursus Shin-do. Het ego zal zich manifesteren in spierspanning en ons doen laten denken dat dit Ki is. Spierspanning is een manier dat wij gebruiken om krachtig over te komen. Maar het is heel wat anders dan in je kracht staan.

Dit kun je echter wel heel goed oefenen. En onthoud je hebt al Ki, je bent al krachtig, je bent er mee geboren. Je bent je er alleen nog onbewust van. Shin-do maakt je bewust van een kracht die je al van je geboorte hebt. Ego-loos door het leven gaan is een illusie, maar geen last hebben van je Ego, en in het hier en nu zijn dat is zeker haalbaar, en dat kun je heel goed trainen. Net zoals je naar de sportschool gaat om je spieren te trainen, puzzeltjes doet om je geheugen te trainen, zo kun je ook het in het hier en nu zijn trainen. Daar zijn legio manieren voor. Meditatie, je ademhaling bewust volgen, een voorwerp bekijken zonder dat je het de naam geeft die wij geleerd hebben dat dat voorwerp zo heet. Met aandacht eten en drinken. Met aandacht naar een muziekstuk luisteren. Doe wat je doet met aandacht! Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het gaat. Echt…… oefening baart kunst!

Volgende week zal ik wat meer vertellen over verbonden zijn met het geheel.

Voor nu: een hele fijne week! Liefs Helga

De eerst volgende cursus data vind je HIER