Blog 3
Accepteer wat je niet kunt veranderen of verander wat je niet kunt accepteren

Vorige week heb ik jullie verteld wat Ki is, waar je Ki-punt zit en een voorbeeld gegeven van een cursist die drie momenten in zijn ochtendritueel wist te tackelen waardoor hij geen Ki meer aan die dingen hoefde te verliezen. Deze week wil ik je aan de hand van nog meer praktijkvoorbeelden meenemen zodat het voor jou NU al zichtbaar zou kunnen worden waarmee jijzelf Ki zou kunnen verliezen. En…… veel belangrijker daarmee heb je gelijk de mogelijkheid om te kunnen kiezen. Ga ik ermee door of niet.

Hoe weet je of je in of uit Ki bent? Als je in Ki bent ben je gefocust in alles wat je doet en denkt en bent daar volledig ontspannen en geaard in. (Geaard ook weer zo’n term…. Ik zal daar in een later blog nog eens verder op in gaan, maar hou het voor nu maar even op: met beide benen op de grond staan) In ieder geval alles gaat je gemakkelijk en zonder moeite af. Je zit in een flow.

Als je s ‘morgens opstaat ben je fris en uitgerust en begint je dag met plezier en vol verwachting wat deze dag je voor moois gaat brengen. Aan het eind van de dag stap je in bed om te gaan slapen. Je dag zit erop, je lichaam heeft rust nodig om te herstellen van de activiteiten die het voor je verricht heeft. Je nachtrust is goed. Je slaapt tot het weer tijd is om te ontwaken. Dan ben je volledig in Ki.

Als je uit Ki bent gaan de dingen niet zo lekker in je leven. Je staat vermoeid op, meestal net iets te laat. Vaak begint het al met kleine ongelukjes, je stoot je teen tegen het bed. De badkamer is bezet. Je kunt je favoriete truitje niet vinden, de yoghurt is op, je moet niezen als je je mascara opdoet, terwijl je kaas snijdt neem je een plakje van je vel mee. Op je werk heb je het ene conflict na de ander, wordt je bedolven onder werk waar geen eind aan lijkt te komen, mis je je trein of staat weer uren in de file, heeft je partner weer geen boodschappen gedaan, heb je ook daar nog ruzie over! Laat je de aardappels overkoken….

O en mocht je kinderen hebben…….geloof me ik spreek uit ervaring…… welke leeftijd ze ook hebben…….Ze hebben daar voelsprieten voor! Antennes! Een zesde zintuig! Juist dan doen ze niet wat je wilt, wat je vraagt! Juist dan gaan ze ruzie maken met hun broers of zussen! Juist dan smeert die anders zo schattige tweejarige zijn inhoud van zijn luier op het behang! En ja dit is mijn eigen ervaring! Je stapt dan doodmoe in bed en kan dan ook de slaap niet vatten. Kortom: een K dag. Volledig uit Ki.

Anyway Waar het om gaat: Als dingen niet lekker gaan, als ze je heel veel moeite en strijd kosten, Als je er moe van wordt, zenuwachtig, ze je laten piekeren, je uit je slaap houden, dan kost je dat Ki. Het kost je energie. En dat is niet gezond.

Vergelijk het maar met een tuinslang. Als jij je plantjes water gaat geven en het water spuit aan het eind van de slang krachtig uit het sproeiertje dan is dat te vergelijken met in Ki zijn. De energie stoomt vrij en krachtig, door de tuinslang, door jou.

Zit er echter een knik in de tuinslang dan kan het water er niet meer doorheen en zal de stroom aan het uiteinde van de slang resulteren in een lullig straaltje water of er komt uiteindelijk helemaal geen water meer door. Dan ben je uit KI. De energiestroom is geblokkeerd en duurt dit te lang dan ben je gestrest of erger nog, ontwikkel je een burn-out.

Hebben de mensen die in KI zijn al deze problemen dan niet meer? stoten zij nooit hun teen? Is hun badkamer nooit bezet? Is er bij hun dan geen file? Deze vraag kreeg ik tijdens 1 van onze Shin-do trainingen. Natuurlijk wel, We blijven gewoon wie we zijn, met dezelfde situaties. In Ki zijn zorgt er echt niet voor dat er geen files meer zijn, of dat de badkamer nu nooit meer bezet is, en ook niet dat je nu nooit meer je teen zal stoten. Jammer, maar dat is niet zo! Maar mensen in Ki gaan met die situaties anders om. Ook zij zijn weleens uit Ki, maar ze zijn zich daar bewust van en kunnen de Ki stroom weer herstellen. (Ze halen de knik uit de tuinslang)

Dus aan jou de vraag? Herken je je een van deze situaties? Wat zij jouw knikken in de tuinslang? Voor nu is het allerbelangrijkste dat je ze herkent! En daarna…….als je ze herkent….. en je weet dat die situaties je uit KI halen……Dan heb je een keus. Want het enige dat je dan hoeft te doen is jezelf de volgende vraag te stellen.

Kan IK deze situatie NU veranderen? Is het antwoord JA……. Doe het dan ! Is het antwoord NEE…….accepteer het dan! Als het antwoord JA is en je doet het niet, ga je de strijd aan. Als het antwoord NEE is en je accepteert het niet ga je ook de strijd aan. Hoe dan ook strijd ga je altijd verliezen omdat je dan het gevecht aangaat met de 4 natuurwetten waarop Shin-do berust. Aan deze natuurwetten kunnen wij mensen eenvoudig weg niet tornen. Ze zijn wat ze zijn.

Daarover de volgende week meer! Voor NU Fijne week!

Liefs Helga

Boek de tweedaagse Shin-do cursus HIER